İstanbul Katarakt Ameliyatı

Katarakt ameliyatı İstanbul, matlaşarak ışık geçirgenliği bozulan göz merceğinin alınması ve göze yeni bir mercek yerleştirilmesi amacıyla yapılan gelişmiş bir cerrahi tedavidir. Katarakt hastalığı, göz merceğinin ışık geçirgenliğini önemli ölçüde etkiler. Göz merceğinde meydana gelen matlaşma, zaman içerisinde bireyin görüşünü bulanıklaştırır. Birey yakını ve uzağı bulanık, renkleri ise olduklarından çok daha soluk görür. Bu da bireyin hayat kalitesinde, git gide daha da belirginleşen bir düşüklüğe yol açar. Neyse ki günümüzde, kataraktı ve kataraktın yol açtığı şikayetleri ortadan kaldırmak mümkündür.

Katarakt tedavisinde en sık tercih edilen uygulama fakoemülsifikasyon yöntemiyle katarakt ameliyatıdır. Ancak günümüzde çok daha modern bir tedavi seçeneği olan Femtosaniye lazerli katarakt ameliyatı (Femto lazer katarakt) da sıklıkla tercih edilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Katarakt ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’ Femto katarakt ameliyatı nedir?’’ ve ‘’Katarakt ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. İstanbul katarakt ameliyatı ve femtosaniye lazer ile katarakt tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Katarakt Nedir?

Katarakt, göz merceğinin matlaşması ile karakterize olan ve bulanık görme gibi sorunlara yol açan ilerleyici bir göz hastalığıdır. Zaman içerisinde şeffaflığını kaybeden göz merceği, dış ortamdan gelen ışığı, gözün içine yeterince verimli bir şekilde geçiremez. Bu da bireyin zamanla artan bir şekilde daha bulanık bir görüşe sahip olmasına, tedavi geciktiğinde ise görme yetisini tamamen kaybetmesine yol açar.

Katarakt Neden Olur?

Katarakt nedenleri arasında; diyabet gibi kronik hastalıklar, yaşlanma ve genetik yatkınlık gibi faktörler yer almaktadır. Genellikle 50-60 yaşlarında görülmeye başlayan katarakt bazı durumlarda 30 ila 40 yaşları arasında ve hatta yeni doğan bebeklerde bile ortaya çıkabilmektedir. Katarakt riskini arttırdığı düşünülen bazı faktörler şunlardır:

  • Yaşlanma
  • Güneş ışınlarına aşırı maruziyet
  • Diyabet hastalığı
  • Hipertansiyon hastalığı
  • Obezite
  • Aşırı alkol kullanımı
  • Sigara kullanımı
  • Göz travmaları
  • Geçirilen göz hastalıkları ve ameliyatları
  • Steroid içerikli göz damlalarının uzun süre kullanımı
  • Üveit hastalığı

Bu gibi faktörler kataraktın ortaya çıkma riskini arttırabilmektedir. Hamilelik sürecinde anne adayının atlattığı enfeksiyon hastalıkları ve bu hastalıklar sebebiyle kullandığı bazı ilaçlar da doğumsal katarakta yol açabilmektedir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Katarakt belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Tek gözde çift görme
  • Uzağı bulanık görmek
  • Yakını bulanık görmek
  • Renk tonlarını birbirlerinden ayırmakta zorlanmak
  • Renkleri solgun veya sarı tonlarında görmek
  • Derinlik algısının azalması
  • Göz numarasının normalden hızlı değişmesi
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Loş ışıkta görüşün daha da bulanıklaşması
  • Işık kaynaklarının etrafında parlamalar ve haleler görmek

Katarakt belirtileri bu şekilde sıralanabilmektedir.

Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?

Katarakt tedavisi, yalnızca cerrahi uygulamalar ile yapılabilir. Uygulamanın detayları, ameliyat sırasında kullanılması planlanan tekniğe göre değişiklik gösterebilir. Katarakt ameliyatları günümüzde en sık FAKO tekniği ve Femtosaniye lazerli katarakt tekniği ile gerçekleştirilmektedir.

FAKO Tekniği İle Katarakt Ameliyatı Nedir?

FAKO tekniği ile katarakt ameliyatı, fakoemülsifikasyon isimli özel bir ultrasonik cihaz yardımı ile dikişsiz ve ağrısız-acısız şekilde yapılmaktadır. Bu teknik sayesinde, son derece küçük bir kesiden kataraktlı göz merceğini almak ve yerine özel yapay-kalıcı bir göz içi mercek yerleştirmek mümkündür. Bu uygulama lazerle katarakt tedavisi, lazerle katarakt ameliyatı veya dikişsiz katarakt ameliyatı olarak da bilinmektedir.

Femto Lazer Tekniği İle Katarakt Ameliyatı Nedir?

Femto lazer (Femtosaniye lazer) tekniği ile katarakt ameliyatı, özel bir femtosaniye lazer cihazı kullanılarak gerçekleştirilir. Fako katarakt ameliyatının aksine bu tedavide ses enerjisi değil lazer enerjisi kullanılarak merceğe müdahale edilir. Ayrıca bu tedavide, tedavinin diğer aşamalarının başarısı için çok önemli olan, lensin ön zarındaki açıklık da lazer ile oluşturulur.

Femto Katarakt Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Femtosaniye lazer tekniği ile katarakt ameliyatının avantajları şunlardır:

  • Dikişsiz, ağrısız, acısız bir operasyondur
  • İyileşme süreci çok daha hızlıdır
  • Bilgisayar destekli, son derece modern bir tedavidir.
  • Katarakt tedavisinde kullanılan en gelişmiş cerrahi uygulamaların başında gelir
  • Göz damla ile uyuşturulur, genel anesteziye gerek yoktur
  • Klasik katarakt ameliyatına kıyasla daha hızlıdır.
  • Ameliyat sonrasında hastanede kalmaya gerek yoktur.

Femto katarakt lazer tedavisinin avantajları bu şekilde sıralanabilir.

Katarakt Ameliyatı Riskli Mi?

Katarakt ameliyatı, tüm diğer cerrahi işlemler gibi bazı riskler taşır. Operasyonun katarakt alanında uzmanlaşmış bir göz cerrahı tarafından, modern teknolojik cihazlar kullanılarak, ideal şartlar altında gerçekleştirilmesi ile bu risklerin neredeyse tamamından sakınmak mümkündür.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Görüş kalitesinden memnun olmayan katarakt hastaları istedikleri zaman katarakt ameliyatı yaptırabilirler. Genellikle hastanın görüş kalitesinin %60 civarına düştüğü durumlarda, katarakt ameliyatı önerilir. Ancak görme seviyesi tam olsa bile, bulanık görme nedeniyle sosyal ve iş yaşamlarında rahatsız olan hastalarda, görme seviyesi çok düşmeden de katarakt ameliyatı yapılabilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Katarakt ameliyatı genelde 15-20 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.

FAKO Yöntemi İle Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

FAKO ile katarakt ameliyatında, ameliyattan önce damla ile göz bebeklerinin büyütülmesini takiben, gözün uyuşmasını sağlayan göz damlası uygulaması ile başlar. Ameliyat sırasında cerrah, hedef bölgeye yaklaşık 2 ila 2.5 milimetre civarında, küçük bir kesi uygular. Daha sonra ise yoğunlaştırılmış ses dalgaları (ultrason dalgaları) kullanan Fako cihazı yardımıyla bozulmuş olan göz merceğini parçalar. Parçalanan hasarlı göz merceği temizlenir ve yerine yapay göz içi mercek yerleştirilir. Aynı uygulama, bu tedaviden birkaç gün sonra diğer göze de yapılır.

Göz içi mercekler, göz içi lens, akıllı lens, tek odaklı lens (tek odaklı mercek), çok odaklı lens (çok odaklı mercek), EDOF mercek, Torik göz içi mercek ve benzer isimlerle de anılmaktadır. Bu lensler sayesinde hasta, ameliyat sonrasında gözlükle veya gözlüksüz hem uzağı hem de yakını net bir şekilde görebilir.

Femto Lazer Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Operasyon sırasında ilk olarak göz, anestezi etkili bir göz damlası ile uyuşturulur. Sonrasında ise hastanın femtosaniye lazer cihazının altına alınması ile operasyon başlar. Operasyon sırasında bilgisayar destekli lazer cihazı, fiziksel bir kesi uygulamadan sadece lazer ışınları ile merceği saran zarda bir açıklık oluşturur. Böylece merceğe güvenli bir şekilde müdahale etmek mümkün olur. Akabinde ise mercek, kontrollü lazer atışları ile istenilen sayıdaki ve büyüklükteki parçalara bölünür. Parçalanan mercek, göz dokularına zarar verilmeden FAKO cihazı ile aspire edilerek temizlenir. Böylece tedavinin ilk aşaması olan, hasarlı merceğin alınması dakikalar içerisinde, hasta hiçbir ağrı, acı hissetmeden tamamlanmış olur.

İkinci aşamada ise katlanabilir yapay göz içi lens (hastanın talebine bağlı olarak akıllı lens) özel bir enjektör ile hedef bölgeye yerleştirilir. Son olarak ise gerekli ilaç uygulamaları yapılır ve tedavi sonlandırılır. Aynı uygulama, bu tedaviden birkaç gün sonra diğer göze de yapılır.

Katarakt Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Katarakt ameliyatı olan hastalar, ameliyattan sonraki birkaç saat içerisinde taburcu edilirler. Doktorun da onayıyla 2 ila 3 gün içerisinde gündelik yaşamlarına dönebilirler. Katarakt ameliyatı sonrası hastalar ertesi gün görmeye başlarlar ve günlük hayatlarına devam edebilirler. İlaç kullanımı ve tam iyileşme süreci 1 aydır.

Katarakt Ameliyatının İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Her iki ameliyat tekniğinde de iyileşme süresi 1 aydır. Hastalar ameliyattan sonraki birkaç gün içerisinde, doktorlarının da onayıyla gündelik yaşamlarına dönebilirler.

Katarakt Uzmanı İstanbul

Katarakt uzmanları, katarakt teşhisi ve katarakt tedavileri gibi süreçler hakkında son derece tecrübeli göz doktorlarıdır. Halk arasında katarakt doktoru, katarakt tedavisi doktorları ve katarakt cerrahı gibi unvanlarla da anılabilirler.

İstanbul Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2025

İstanbul katarakt ameliyatı fiyatları, ameliyat sırasında kullanılacak olan yönteme göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button