Blog geri dön

Keratokonus Hakkında Merak Edilenler

Keratokonus, genellikle 10-25 arasındaki bireylerde görülen, ilerleyici bir göz hastalığıdır. Bu hastalık kornea yapısının zaman içerisinde bozulmasına neden olarak bireyin görme yetisine zarar verir. Yazımızın devamında, her 2000 kişiden birinde görülen bu hastalık hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Keratokonus Hastaları Nasıl Görür?

Keratokonus hastalığında, kornea incelip konikleştiği için ışık düzgün kırılmaz. Bu yüzden keratokonus hastaları genellikle bulanık, çarpık ve gölgeli görme sorunları deneyimler. Okuma zorluğu, çift görme ve ani numara değişiklikleri de sık rastlanan belirtiler arasındadır.

Keratokonus Hastaları Engelli Raporu Alabilir Mi?

Keratokonus hastaları, görme yetilerini ciddi şekilde kaybetmeleri durumunda engelli raporu alabilir. Ancak bu durum hastalığın seviyesine ve görme kaybının derecesine bağlıdır.

Keratokonus Hastaları Yüzde Kaç Rapor Alabilir?

Keratokonus hastalarının alacağı engelli raporu oranı, görme kaybının seviyesine göre değişir. Genellikle her iki gözde de ileri düzey görme kaybı olan hastalarda %40 ve üzeri oranlarda engelli raporu verilir. Tek gözde ciddi görme kaybı varsa, oran %10 ila %30 arasında değişebilir. Bu oranların, hastalığın detaylarına ve bireyin deneyimlediği görme kaybı şikayetinin şiddetine göre değiştiği unutulmamalıdır.

Keratokonus Tedavisini Devlet Karşılıyor Mu?

Keratokonus tedavisi kapsamında gerçekleştirilen bazı tedaviler SGK tarafından karşılanırken bazıları karşılanmamaktadır.

Keratokonus Olan Ehliyet Alabilir Mi?

Keratokonus hastaları, yeterli görme düzeyine sahip oldukları sürece ehliyet alabilir. Ancak bu kişiler detaylı bir göz muayenesinden geçirilir. Gözlük, fakik lens veya özel kontakt lensle görmeleri yeterliyse, ehliyet almalarında engel yoktur. Görme derecesi çok düşük olan bireylere ise ehliyet verilmeyebilir.

Keratokonus Olanlar Askere Gider Mi?

Her keratokonus hastası olan birey askerlikten muaf değildir. Bununla birlikte keratokonus hastalığı nedeniyle ciddi görme kaybı deneyimleyen bireyler, uygun şartlar sağlandığı takdirde askerlikten muaf olabilirler.

Keratokonus Hastalığının Bitkisel Tedavisi Var Mı?

Keratokonus, yapısal bir göz hastalığı olduğu için bitkisel tedavi yöntemleriyle iyileşmesi mümkün değildir. Bitkisel çözümler geçici rahatlama sağlayabilir ancak hastalığın ilerlemesini durdurmaz. Bu yüzden kesin tedavi için mutlaka bir göz doktoru ile görüşülmelidir.

Keratokonus Tamamen Tedavi Edilebilir Mi?

Keratokonuslu hastalarda, crosslinking gibi tedaviler ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilir, ayrıca halka tedavisi ve fakik lens tedavisi gibi işlemlerle de bireyin görme yetisi desteklenebilir. Ancak hastalığı tamamen ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi bulunmamaktadır.

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön
Doktora Sorun!
Call Now Button